Op 20 maart 2020 is de lente begonnen. Astrologisch zien we de Zon op dat moment het teken Ram in gaan. Vannacht is ook de Maan de Ram ingegaan om later in de ochtend hand in hand te komen staan met de Zon. Deze samenstand noemen we Nieuwe Maan en de Maan is door deze samenstand niet zichtbaar, maar het kondigt altijd een nieuw begin aan. De Maan gaat weer op weg om vol te worden.

De vogeltjes fluiten weer hun hoogste lied, bomen en planten beginnen langzaamaan weer uit te lopen en het weer wordt beter. Het is tijd om plantjes te planten, het ‘oude hout’ te snoeien en zaadjes te zaaien. Je voelt je energieker en daadkrachtiger. Ook al leven we nu in een uitzonderlijke situatie met het coronavirus dat het dagelijks leven de afgelopen maanden in vele landen heeft ontwricht. We zien steeds meer nieuwe initiatieven ontstaan.

Deze tijd met een pandemie van het ‘nieuwe’ coronavirus maakt mensen nogal onzeker en angstig (Saturnus), maar kan je nu ook doordringen (Pluto) dat je serieus werk (Saturnus) moet gaan maken met de plannen die nog op de plank liggen of met de nieuwe ideeën die ontstaan (Nieuwe Maan in Ram). De conjunctie van Saturnus en Pluto was op 12 januari 2020 exact en vraagt om een transformatie van de structuren die al lange tijd op wereldniveau gelden, maar die nu niet meer werkzaam zijn. Maar niet alleen op wereldniveau, ook in je eigen dagelijkse bestaan moet het roer om. En daar is het nu een goede tijd voor!

Saturnus is uit de conjunctie met Pluto gelopen en is afgelopen weekend in het teken Waterman gekomen. Het is nu tijd om het harde werken en de nieuwe structuren in een ruimer licht te brengen. Maak plannen waar we op sociaal maatschappelijk niveau allemaal onze vruchten van kunnen plukken. Dat kan met de Ram-energie lastig zijn, omdat jij graag erkenning wilt voor jouw idee. Een plan van jou die de wereld dient, dat is waar deze tijd om vraagt. De energieën van de Ram en Waterman hoeven dus niet met elkaar te vechten. Ze mogen elkaar ook dienen. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor ons eigen leven, maar hebben ook een verantwoordelijkheid naar de mensheid en de aarde toe. Word bewust van de bijdrage die jij daaraan kunt leveren. Ik vind het hoopvol dat zoveel mensen in deze bijzondere tijd initiatieven tonen en een sociaal bewustzijn laten zien om kwetsbare groepen een hart onder de riem te steken en de essentiële beroepen op allerlei fronten ondersteunen.

We kunnen misschien wel stellen dat Saturnus de laatste tijd ons nogal beperkt heeft en een rem heeft gezet op onze overvolle agenda’s met afspraken voor werk of privé. Dit is echter het moment om eens in de verstilling bij jezelf te ontdekken wat voor jou wezenlijk is in dit leven. Wanneer je duidelijk hebt waar het bij jou om gaat in dit leven, kun je nieuwe ideeën maken en datgene wat niet meer werkt voor jou, opruimen. Dat geeft pas ruimte en vrijheid!

De Maan is het vat van herinneringen die in het verleden zijn gemaakt. De knellende gedachtes aan vervelende situaties mogen plaats gaan maken voor de mooie belevenissen die je wilt koesteren. Je kunt dan stralen (Zon) vanuit een besef dat jouw ziel weer een stukje verder geheeld is. De Nieuwe Maan valt samen met Cheiron, de gewonde genezer. Houd je de spanning en angst te veel vast, dan kun je last krijgen van hoofdpijn of ontstekingen.

De ontstekingen kunnen diep en heftig zijn, maar kunnen aan het eind van de maand steeds meer verdwijnen en dat geeft lucht. Mars is dan evenals Saturnus in Waterman zijn gekomen. Saturnus keert begin juli echter weer terug in Steenbok om pas half december definitief de Waterman in te gaan. Als we nu onze verantwoordelijkheid nemen en met constructieve nieuwe ideeën ons leven bewuster kunnen gaan leven, hoeft de terugkeer van Saturnus in Steenbok niet zo’n zware periode te zijn als het op dit moment is.