Cheiron – de gewonde genezer helpt je verder – Deel 1: Cheiron in Boogschutter of in het negende huis

Cheiron is een centaur: half man en half paard. De instinctieve aard (paard) en de geestelijke kennis (man/mens) zoeken een vruchtbaar samengaan. Dat dit niet altijd een gemakkelijke weg zal zijn, volgt uit de Griekse mythe over Cheiron. Cheiron werd door zijn moeder afgewezen en hij heeft zijn vader vermoedelijk nooit gekend. Cheiron werd een wijs man, geneesheer, leraar, musicus. Een giftige pijl van Herakles belandde per ongeluk in het bovenbeen van Cheiron, die hierdoor werd blootgesteld aan een ondraaglijk lijden. Hij werd uit zijn lijden verlost toen hij van Zeus zijn onsterfelijkheid mocht afstaan en eindelijk mocht sterven. Cheiron krijgt zijn onsterfelijkheid weer terug als Zeus hem aan de hemel plaatst als deel van het sterrenbeeld Boogschutter.

Cheiron wordt astrologisch gekoppeld aan Boogschutter, de heler, de leraar, de filosoof. De Boogschutter is altijd op zoek naar iets, en vaak weet hij niet eens wat dat dan is, iets “hogers”. Hij jaagt doelen na en wil het liefst allerlei avonturen beleven. Ook reist hij graag, heeft oog voor vreemde culturen, verspreidt graag zijn idealen en inzichten. Door al zijn kennis en ervaringen kan hij anderen iets leren en treedt graag op als leermeester.

Wanneer Cheiron in Boogschutter staat of in het negende huis, dan kunnen de volgende ervaringen als niet heel erg aangenaam worden beleefd. Mogelijk voelt men zich al jong afgewezen om zichzelf verder te ontwikkelen, om te groeien. Iemand wil graag leren, maar mag dat niet omdat er iets anders van hem wordt verlangd. Of je stelt “moeilijke” vragen waar je geen antwoord op krijgt. Mogelijk werden je optimisme en enthousiasme getemperd.

Cheiron in Boogschutter of in het negende huis leert van deze pijnlijke ervaringen dat deze hem juist doen groeien en richting kunnen geven aan zijn leven. Wanneer hij bewustzijn krijgt op het doel van deze pijnlijke ervaringen, kan hij als leermeester in contact met de natuur anderen begeleiden zonder dogmatisch een visie op te dringen.

Wil jij graag meer informatie over jouw geboortehoroscoop of welke positie Cheiron in jouw leven inneemt? Mail dan vrijblijvend naar info@artemyz.nl.

Afbeelding: “vastzitten” in mergel, door Martine Misker