Zo binnen, zo buiten – niet altijd in balans

Transgender – een voorbeeld uit de praktijk

Niet alleen de genen bepalen het geslacht van een foetus. Of het een jongen of een meisje wordt, is mede afhankelijk van de hormonen. Omstreeks de zesde week van de zwangerschap wordt de geslachtelijke identiteit bepaald. Soms gaat op dit moment iets mis. Een mannelijk embryo produceert voldoende mannelijke hormonen zodat de mannelijke genitaliën tot ontwikkeling komen, maar onvoldoende om de hersenen tot een mannelijk patroon te ontwikkelen. Dan zullen de hersenen vrouwelijk zijn. De baby wordt dan met vrouwelijke hersenen in het lichaam van een man geboren. Ook al komt deze situatie veel vaker voor dan omgekeerd, hieronder zal ik een voorbeeld beschrijven van een jongen die werd geboren in het lichaam van een meisje. Hoe zou je een genderidentiteitsstoornis astrologisch kunnen verklaren?

Geboortehoroscoop

Als voorbeeld uit de praktijk bespreek ik een jongeman die als meisje geboren werd. Uiterlijk was bij de geboorte duidelijk dat het een meisje was. In haar jeugd had ze lang haar, maar als het even kon weigerde ze jurkjes en rokjes te dragen. Ze gedroeg zich meer als jongen dan als meisje. Ook al was ze fan van K3, ze ging liever voetballen, ravotten, in bomen klimmen. Dit komt natuurlijk meer voor en betekent niet altijd dat het om een transgender gaat. In het laatste geval heeft de persoon in kwestie het gevoel dat hij of zij in het verkeerde lichaam zit. Je ziet er, zoals in het voorbeeld, uit als vrouw, maar je voelt je man.

Allereerst bekijk ik mannelijke en vrouwelijke componenten in de horoscoop. In de voorbeeldhoroscoop, die hieronder staat afgedrukt, valt op dat er sprake is van een vrouwelijke ascendant (Schorpioen) maar dat de Zon in het mannelijke teken Leeuw staat. Ook de o zo vrouwelijke Maan staat in een mannelijk teken, Weegschaal. Venus staat conjunct Mars in het vrouwelijke teken Kreeft en ze maken beide een driehoek naar de Schorpioen-ascendant. Het midpunt van Venus en Mars staat exact driehoek de ascendant, wat zou kunnen verklaren dat het gedrag zowel mannelijk als vrouwelijk was.Op het eerste gezicht zou je vermoeden dat Venus daar wel prettig staat en dat Mars het lastiger heeft om zich te kunnen uiten. Het vierkant van Cheiron op het midpunt van Venus en Mars verklaart mogelijk ook dat er innerlijk wel degelijk een strijd wordt ervaren tussen de mannelijke en vrouwelijke eigenschappen.

Geboortehoroscoop bij blog 1

Venus bevindt zich dan ook in een T-vierkant met de mannelijke planeten Jupiter en Saturnus en dat maakt het voor de vrouwelijke kant wel wat moeilijker. Mars doet hierin niet mee, want hij maakt geen verbinding naar Saturnus. Of er sprake is van een groot vierkant, laat ik hier in het midden. Volgens sommige astrologen kan er geen sprake zijn van een aspectenpatroon omdat de Noordknoop (net als de ascendant en het MC) geen planetaire energie vertegenwoordigt. Waar de meeste astrologen wel mee werken is een aspect van een planeet op de Noord- of Zuidknoop. In ons voorbeeld staat Venus in een nauw vierkant op de knopenas. De knopenas bevindt zich op de mannelijke as van Ram en Weegschaal  in de huizen 5 en 11. Je zou kunnen zeggen dat de mannelijke (Ram) binnenkant (5) in het sociale leven (11) nog om een aanpassing (Weegschaal) vraagt.

Start transitie

In de puberteit was ons voorbeeld-meisje op zoek naar wie ze was en of ze wel was wat ze was. Op een gegeven moment werd haar duidelijk dat ze helemaal geen meisje was maar juist een jongen. Toen werd ook duidelijk dat een geslachtsverandering de enige oplossing was. In juli 2014 werd hij officieel voor de wet een jongen en kort na zijn 18e verjaardag in augustus 2014 is hij met de hormoonbehandeling begonnen. De solaar van dat jaar is dan ook treffend:

De snelveranderende uiterlijke kenmerken worden gesymboliseerd door Uranus op de ascendant. Het inconjunct van Mars op de Ram-ascendant geeft aan dat het proces om man te worden onomkeerbaar is. In het yod zien we het volgende: het van gedaante wisselen (Jupiter) van vrouw (Venus) naar die mannelijke Ram-ascendant is het ideaal (Neptunus) dat vorm krijgt in een nieuwe maatschappelijke status (Steenbok-MC).

Foto van een horoscoop in het transitieproces

De operatie

De geslachtsveranderende operatie vond plaats in december 2015. In de uurhoek valt op dat Mars conjunct het MC staat; het gaat immers om een operatie waarbij gesneden moet worden. Uranus is de planeet met de meeste aspecten. Uranus staat in Ram (onomkeerbare actie) en maakt aspecten met Mercurius (handelingen), Venus (vrouw), Mars (man), Pluto (transformatie), Ascendant (lichaam) en MC (maatschappelijke status).

De Zon staat in het eerste huis en symboliseert dat het om een lichamelijke kwestie gaat die belangrijk is voor dit mens. De Zon maakt een T-vierkant met heer 1 (Jupiter) en met heer 8 (Maan). Een transformatie van het lichaam, maar nu ook definitief voor de geest. Het voelt goed. De balans tussen binnen en buiten is hersteld.

Foto van een horoscoop na een geslachtveranderende operatie
Geplaatst in Uncategorized.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *